AMD анонсувала 6-и і 12-иядерні процесори Opteron

7 серпня 2008


Всі новинки будуть вироблятися по 45-нм технологічному процесі, і першими продуктами, які побачать світ трохи пізніше цього року, стануть серверні чотирьохядерні мікрочіпи Shanghai. Продуктивність Shanghai буде на 20% вище, ніж у поточних мікропроцесорів лінійки Barcelona, хоча новинка буде використовувати те ж процесорне гніздо Socket F (1207). Що стосується інших технічних характеристик, то об'єм кеш-пам'яті третього рівня складе 6 MB, буде реалізована підтримка трьохканальної технології взаємодії процесорів Hyper Transport 3, а швидкість взаємодії з оперативною пам'яттю DDR зросте до 800 Мгц.

Енергоспоживання Shanghai буде на 20% менше, ніж у його 65-нм попередників. Масове виробництво даних процесорів почнеться ближче до кінця поточного року, а перші продукти на базі процесорів Shanghai з'являться в першому кварталі 2009 року. У другій половині 2009 року з'явиться, зважаючи на все, останній процесор на гнізді Socket F під кодовою назвою "Istanbul". Він буде сполучати 6 процесорних ядер, що працюють на трохи меншій тактовій частоті, ніж 4-хядерні попередники, і буде призначений для двох- і чотирипроцесорних серверних рішень. Після "Istanbul" компанія збирається в 2010 році почати виробництво мікрочіпів на зовсім новому процесорному гнізді.

Платформа під кодовою назвою "Maranello" буде забезпечувати взаємодію процесорів з оперативною пам'яттю DDR3 і використання чотирьохканальної технології HT3. Першими багатоядерними процесорами на цій платформі будуть "монолітний" шестиядерний "Sao Paulo", що сполучить у собі нові технології енергоспоживання, взаємодії з апаратною платформою й 6 MB кеш-пам'яті третього рівня, а також 12-ядерний "Magny Cours", який, зважаючи на все буде якимсь сплавом двох "Sao Paulo" в одному чипі (на зразок, як Intel Quad – це два Core 2 "в одному"). Тому, кеш-пам'ять третього рівня складе 12 MB. Всі процесори будуть виконані по 45-нм технології, і цього разу ні про яку підтримку чіпсетів NVIDIA мова не йшла. В якості північного моста Аллен заявив AMD RD890S і RD870S, а в якості південного - SB700S.

Що стосується конкурентів з Intel, то AMD, як і раніше, відстає від них приблизно на рік технологічного розвитку. Тоді як лише в 2009 році компанія збирається налагодити масовий випуск 45-нм процесорів, Intel уже збирається на той час створити перші 32-нм процесори. Компанії необхідно терміново міняти поточні процесори Barcelona на більш енергоефективні й продуктивні Shanghai, поки ті ще за результатами тестування перевершують поточні Intel Xeon. Згідно Аллену, нові 45-нм Opteron з енергоспоживанням 75 Вт заощаджують 10% енергії під час недіяльності, 10% під час завантаження й 14% під час повного завантаження, у порівнянні з 45-нм процесорами Intel Xeon 5440 з енергоспоживанням 80 Вт.


Ще статті
З Новим Роком 2024!
29 грудня 2023
1 січня 2024 - вихідний день!Нехай Новий Рік принесе Вам і Вашій родині мир, злагоду й безпеку. Нехай він буде роком перемоги у війні і здійснення всіх мрій. З Новим Роком!Зичимо Вам в Новому Році багато радості, щастя і успіху. Нехай Ваша родина буде здоровою і щасливою. Нехай війна закінчиться, а мир і гармонія запанують. З Новим Роком!
З Різдвом Христовим 2023! 25.12.23 - Вихідний!
23 грудня 2023
    Щиро Вас вітаємо з Різдвом Христовим! за новим календарем!25.12.2023 - вихідний день!З Різдвом Христовим, зі святом! У цей чудовий, світлий день хотілося б побажати всім миру, добра, любові, благополуччя та справжнього безмежного щастя. Бажаємо, щоб ви були оповиті турботою своїх близьких і дарували їм ще більше у відповідь. Вірте, що Бог завжди поруч і оберігає вас від усього поганого. І не забувайте йому дякувати за все, що у вас є і ще буде. З Різдвом!
viber-chatЧат «Дефіс» в Viber telegram-chatЧат «Дефіс» в Telegram